Kan Frankrike utvidga sin avskräckande lära till Grekland och Cypern?

Torsdagen den 10 september kommer Frankrikes president Emmanuel Macron att träffas kl. 16. vid sidan av MED7-toppmötet i Ajaccio, hans grekiska motsvarighet, premiärminister Kyriakos Mitsotakis, att enligt information publicerad av flera grekiska medier underteckna ett försvarsavtal mellan Frankrike och Grekland. Det är också möjligt att tillkännagivanden kommer att göras angående militära kontrakt, om en möjlig order av Rafale-krigare och FDI Belh @ rra-fregatter från Aten, i vad som väl kan ta formen av ett militärt och industriellt strategiskt partnerskap. lång sikt mellan de två länderna.

Det uppenbara målet för detta tillnärmning mellan Aten och Paris är naturligtvis att innehålla de turkiska presidentens RT Erdogans expansionistiska ambitioner i östra Medelhavet, särskilt på de naturgasfält som upptäckts utanför ön Cypern. Frankrike har precis som Grekland vid flera tillfällen haft problem med den turkiska presidentens metoder, bekräftat av bristen på reaktion från USA, Nato och Europeiska unionen att moderera dess effekter. Men det kan mycket väl vara så att ambitionerna med denna tillnärmning mellan de två länderna, se de tre med Cypern, går utöver ramarna för militärt och industriellt försvarssamarbete, att vara en del av en europeisk strategisk ram.

Förvärvet av S400-missilbatterier från Moskva av Ankara utgör ett ständigt hot mot det grekiska flygvapnet som flyger över Egeiska havet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT