Soft-Power och svagheten hos de väpnade styrkorna kritiserades alltmer i Tyskland

Krisen som idag motsätter sig Turkiet och den fransk-grekiska alliansen var tillfället för Berlin att än en gång försöka lägga fram hans uppfattning om internationella och europeiska relationer, baserat på diplomatiska möten, möjliga ekonomiska sanktioner och mycket tålamod. Men detta tillvägagångssätt kritiseras nu mer och mer av ett antal tyskar själva, som ifrågasätter Berlins oförmåga, och särskilt Angela Merkel, att överväga ett annat handlingssätt, om så mycket är möjligt med tanke på den tyska väpnade styrkens avancerade sönderfall.

Avgiften den här gången kom från Tom Enders, den tidigare ordföranden för Airbus-gruppen, i en kolumn undertecknad i den schweiziska dagstidningen Neue Zürcher Zeitung, där den tidigare starka mannen i den tyska flygindustrin bär en skarp kritik av kansler Merkels ståndpunkter, särskilt gentemot Turkiet och president Erdogan. Enligt honom är Tyskland nu låst i en ogenomskinlig och monokrom vision om internationella relationer och har förlorat allt verkligt inflytande eftersom dess väpnade styrkor inte ens har kapacitet att försvara landet utan Natos stöd, och närmare bestämt från USA. Skydd som han dessutom anser mer och mer "tveksamt". Och för att tillägga att Berlin skulle vara väl inspirerad att närma sig franska positioner, att kunna stoppa ökningen av makt för kraven från president Erdogan, som uppenbarligen endast inkluderar styrkan.

Nato uppskattade 2019 att den tyska armén bara skulle kunna utplacera en mekaniserad brigad inom 30 dagar.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT