Försäljning av F35 och EA-18G Growler till UAE gör ilskna israeliska politiker upprörda

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade lyckats överleva politiska korruptionsanklagelser och den allmänt omtvistade hanteringen av Covid-krisen, men det verkar som om affären som gavs till USA för att sälja F35A-krigare, elektronisk krigföring EA-18G Growler och Reapers drönare i Förenade Arabemiraten i utbyte mot en normalisering av förbindelserna mellan de två länderna under ledning av Donald Trump, var sugröret som den allmänna opinionen, och särskilt den israeliska politiska klassen kommer inte att förlåta honom.

Även om han förnekar det, allt tyder på att undertecknandet av det "historiska fredsavtalet" mellan Jerusalem och Abu Dabi för två veckor sedan gav upphov till "diskreta" förhandlingar, efter att premiärminister Netanyaou hade gett garantier till hans amerikanska motsvarighet att Israel inte skulle åberopa den lagliga vinterträdsklausulen som förbjuder Förenta staterna att sälja vapen till länder som kan skada den hebreiska statens säkerhet. Fram till nu har efterföljande israeliska premiärministrar alltid motsatt sig Förenade Arabemiraten, men också Qatar, Oman, Kuwait och Saudiarabien, för att inte förvärva mer effektiv försvarsutrustning än de som är i tjänst i Israeliska arméer, trots sina relationer med Washington.

Förvärvet av reaper drönare ingår också i avtalet mellan USA, Israel och Förenade Arabemiraten.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer