Kinesiska typ 055 tunga förstörare kommer snart att utrustas med ballistiska missiler

Om det finns ett vapen som Kina har idag som utgör ett problem för USA, så är det dess flotta av medelstora ballistiska missiler som består av DF-21D-missiler med en räckvidd på 1.500 km. och DF-26-missiler med en räckvidd på 4.000 km. Långt betraktade av västerländska militära underrättelsetjänster som propagandavapen, eftersom de förmodligen är oförmögna att effektivt rikta in sig på ett mobilfartyg, tas de nu mycket mer på allvar av den amerikanska flottan, som kan se dess större enheter, hangarfartyg och LHA (Assault Helicopter Carrier) hotas direkt. Peking verkar nu fast beslutet att driva sin fördel, genom att ta denna typ av missil ombord på sina nya Heavy Destroyers, klassificerade som kryssare av US Navy, Type 055, vars första enhet, Nanchang, togs i bruk i början av året och vars åttonde skrov lanserades förra helgen.

Även omAPL hade haft DF-21D-missilen i många år, och presenterade det från början som en "Aircraft Carrier Killer", underrättelsetjänster som Western Marines HQ ansåg det mycket osannolikt att denna typ av missil faktiskt kunde rikta sig mot ett rörligt mål, såsom fartyg. Faktum är att hastigheten för det atmosfäriska återinträdesfordonet som bär den explosiva (eller kärnkraftsladdningen) närmar sig hypersoniska trösklar, vilket skapar termiska och elektromagnetiska begränsningar som är oförenliga med användningen av en terminalstyrningsradar eller av en infraröd referensanordning optisk (video, laser.). Faktum är att begreppet "hangarfartygsmördare" som ofta används av Peking inte skrämde för mycket och beskrivs oftast som propaganda.

DF-2010D-ballistiska missilerna togs i bruk 21 och hade knappast tagits på allvar av västerländska flottor fram till 2018.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT