Grekland rapporteras enligt samtal med London för Royal Navy Type 23-fregatter

Den grekiska marinen lider av en grym brist på fregatter och tunga korvetter för att klara den planerade uppkomsten av den turkiska flottan, i en teater så komplex som Egeiska havet. Detta är anledningen till att Aten trots sin begränsade budgetkapacitet i flera år har försökt att förvärva nya fartyg, vare sig nya eller begagnade. För en månad sedan tillkännagav de grekiska och israeliska myndigheterna skapandet av ett joint venture för att bygga den nya klassen av Themistocles korvetter, baserad på Sa'ar 72-modellen, från den israeliska gruppen Israel Shipyards. Men dessa 800 ton fartyg, om de uppfyller behoven av den grekiska flottan mot ytan, har ingen kapacitet för att motverka ubåt eller luftfartyg utöver självförsvar. Det är därför viktigt för Aten att stärka sin flotta i dessa två områden, vilket kräver större fartyg och därmed dyrare.

De grekiska och franska myndigheterna har förhandlat i flera år om detta ämne, inledningsvis kring FREMM-fregatterna, sedan FDI-modellen. Grekland hade till och med undertecknat en avsiktsförklaring om detta, och den slutgiltiga konfigurationen bibehöll betydande kapacitet både i luftfartygskrig med 24 Aster 30-missiler, anti-ubåtkrig med CAPTAS-sonar-sviten, och kraftprojektion, med 8 MdCN-kryssarmissiler, utöver de traditionella 8 anti-ship-missiler MM40 Block IIIc Exocet. Men förhandlingarna mellan Paris och Aten är, verkar det, idag i en återvändsgränd, Kunde Frankrike inte erbjuda en finansieringslösning anpassad till Grekland, och det totala priset för förvärvet av de två fregatterna ökade till stor del efter grekiska förfrågningar, och nu uppgår till 2 miljarder euro bortom landets budgetkapacitet.

De franska FDI-fregatterna är utan tvekan den modell som passar bäst för den grekiska marinens nuvarande och framtida behov. Men det franska erbjudandet verkar oförenligt med verkligheten i de grekiska finanserna.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT