Frankrike är förebild och sätter ut två stridsfartyg i östra Medelhavet för att stödja Grekland

Som vi redan har rapporterat sedan veckans början fortsätter spänningen att växa mellan Turkiet och det grekcypriotiska paret Turkiskt gruvundersökningsfartyg Orus Reis, eskorterat av turkiska marinfregatter och korvetter, är på väg mot den cypriotiska kontinentalsockeln för att genomföra utredningar i syfte att hitta gasavlagringar. För att motsätta sig den turkiska flottilen sades det grekiska flygvapnet och marinen i ökad beredskap och en flottil med grekiska krigsfartyg var positionerad för att stoppa det turkiska förskottet. Situationen är i själva verket explosiv mellan Ankara och Aten, så långt att på Greklands begäran kommer ett exceptionellt möte med EU: s utrikesministrar att äga rum i morgon fredag.

Men för president Macron, som redan vid flera tillfällen i Aten angav Paris stöd i detta ärende, var det uppenbarligen brådskande att agera för att visa Fransk beslutsamhet gentemot president Erdogan, liksom att visa exemplet på vad som förväntas av européer i denna kris. Den franska presidenten beordrade därför utplaceringen av 2 franska marinfartyg, Tonnerre Assault Helicopter Carrier och den lätta smygfregatten La Fayette, för att genomföra övningar med den grekiska flottan i östra Medelhavet för att göra mål utan tvekan franskt stöd för Aten mot Turkiet, medan obekräftad information redan tyder på en kollision (kollision) mellan en turkisk fregatt och en grekisk fregatt igår.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT