Finns det en indikator för att bedöma och styra försvarsinsatser i en allians?

Även om den europeiska ekonomiska politiken eller jordbrukspolitiken har styrts med hjälp av flera indikatorer som möjliggör en fin och balanserad bedömning av gemenskapens ansträngningar och mål, är det förvånande att området, dock strategiskt, för att bygga Europa i Försvar, det finns inga andra indikatorer än försvarsinsatsen i absolut värde, och förhållandet mellan denna insats och BNP i varje stat.

Ändå är dessa två indikatorer både upräkta och ineffektiva. De tar således inte hänsyn till ländernas sociologiska, demografiska och ekonomiska verkligheter. När det gäller Tyskland, till exempel, begränsar den endemiska låga födelsetalet storleken på de väpnade styrkorna mycket mer än budgetbegränsningar, medan det i motsatt riktning är Polen eller Rumänien. Likaså är omfattningen av dessa indikatorer mycket vag med konsekvensen av stor skillnad mellan de siffror som presenterats av staterna. Således räknar Frankrike inte gendarmeristyrkorna till exempel i sin försvarsbudgetskant, medan Grekland och Italien inkluderar dem. Med sådana svagheter är dessa indikatorer oförmögna att tillåta en sammanhängande, balanserad och därför enhetlig förvaltning av ansträngningarna att bygga europeiskt försvar.

När vi utformade den europeiska delen av försvarsbasen kom vi till samma slutsats och var tvungna att utforma våra egna ledningsindikatorer. Så här skapade vi DEED-diagrammet. Denna referens gör det möjligt att syntetisera 5 relevanta koefficienter relaterade till försvarsinsatsen i det specifika sammanhanget för varje land, och därför styra en effektiv och exakt politik på nationell och europeisk nivå. Det är på grundval av detta arbete som den här artikeln är uppbyggd och föreslår ett nytt referenssystem baserat på 5 tematiska indikatorer, ett diagram och en sammanfattande indikator.

1- Försvarets demografiska koefficient eller CDD

Den representerar den demografiska ansträngningen för försvarsstaten, nämligen antalet aktiva soldater, gentemot befolkningen "berättigad till försvarsinsats", nämligen befolkningen mellan 18 och 35 år. . Det är inte nödvändigt att gå in i större precision, såsom att eliminera funktionshindrade personer, för arbetsoförmågan i unionens länder måste vara ungefär densamma.

CDD = Antal aktiva soldater / Befolkning mellan 18 och 35 år.

Alla karriärsoldater under kontrakt eller värnpliktiga som utför nationell tjänst i mer än tio månader, det vill säga att de får tillräcklig militärinstruktion, anses vara aktiv militärpersonal. Säkerhets- och säkerhetsfunktioner (gendarmeri och brandmän utanför basen, tull, kustbevakning, civil säkerhet) bör inte räknas.

I Frankrike är det tidsbegränsade kontraktet lika med 1,7%. 

2- Reservdemografisk koefficient eller CDR


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT