Är F35, Su57 och J20 verkligen en generation före Rafale och Typhoon?

Mycket ofta, när det gäller att jämföra enheter som F35, Su-57 och J-20 med europeiska enheter som Rafale, Typhoon eller JAS39 Gripen, ett slägga-argument används för att avsluta debatten, Nämligen 5: e generationen. I själva verket, enligt en allmänt använd klassificering, skulle den första vara 5: e generationens enheter, medan den andra endast skulle vara 4: e generationens enheter, ibland klassificerade 4G + på ett ganska nedlåtande sätt för att återspegla deras prestanda. Så vem är dessa generationer så viktiga att de låter stridsflygplan planas ut? Och är denna klassificering relevant och avslöjar operativa verkligheter? Vi kommer att se i den här artikeln att fakta långt ifrån är så tydliga ...

Vad är en generation stridsflygplan?

En ”generation av stridsflygplan” är en empirisk term som syftar till att skapa grupper för att studera de viktigaste utvecklingen som har präglat stridsflygets historia. Det skulle vara möjligt att definiera en ny generation enligt följande:

« En uppsättning viktiga nya teknologier som tillämpas på designen av stridsflygplan, som ger markerade och permanenta fördelar för flygplanet genom att vara utrustade jämfört med flygplan från föregående generation. « 

Traditionellt i väst identifierar vi fem generationer av stridsflygplan:

1: a generationen : Enheter som drivs av propeller och förbränningsmotorer, beväpnade med maskingevär, kanoner och ostyrda luft-till-mark vapen. Denna generation täcker stridsflygplan designade mellan 1915 och 1945. Den sista första kategorin flygplan som har använts i drift var Douglas A-1 Skyraider under Vietnamkriget

Den A1 Skyraider monterade stridsbombaren förblev i tjänst hos US Navy fram till 1972, även om det bara var ett första generationens flygplan.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT