Vitryssland sätter in trupper till ryska gränsen för att förhindra "scenario i ukrainsk stil"

Förhållandena mellan Minsk och Moskva har försämrats allvarligt under de senaste veckorna, när det vitryska presidentvalet hålls på söndagen den 9 augusti. I själva verket anklagar Vitrysslands president Alexander Lukashenko i detta inlägg sedan 1994 och kämpar för en sjätte mandatperiod Moskva för att ha stött oppositionen, som själv hittills har försökt tysta någon form av protest, oftast med Kremls välsignelse. Men den senare motsätter sig nu ett mer än symboliskt motstånd i förhandlingar mellan Minsk och Moskva om fackfördraget, ett avtal som undertecknades 1999 som skulle möjliggöra en nära integration av federalism mellan de två länderna, och som under lång tid beviljade Vitryssland en särskild status i ryska internationella förbindelser.

Men idag är president Lukashenko övertygad om att Moskva skulle förbereda sig för att agera i samband med det kommande valet för att ta makten i Minsk och därmed åstadkomma en tvångsintegration som är jämförbar med Krim 2014. Den 27 juli ingrep således de vitryska säkerhetsstyrkorna för att arrestera 33 män som presenterades som ryska paramilitärer som tillhör privata militära företag Wagner, och kom tre dagar tidigare som en grupp. Enligt de vitryska myndigheterna sägs nästan 3 ryska paramilitärer ha kommit in i vitryssisk jord före valet, väckt rädsla för militär handling, se attacker för att motivera ryska militära ingripanden.

Vitryssland tar emot tio renoverade MiG 29-stridsflygplan 640 001 Defense News | Militära allianser | Belarus
De 60.000 29 starka vitryska väpnade styrkorna är utrustade med sovjetisk och rysk utrustning, inklusive Mig-30 och Su-72 stridsflygplan, T400-tanks och S-XNUMX, Buk och Tor-flygplanssystem.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Belarus

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna