Är det för sent för NEURON?

Den 1 december 2012 tog den första europeiska stridsdronan, NEURON, luften för första gången från Istres flygbas 125, i Bouches-du-Rhône, för ett flyg som varade 25 minuter kl. ovanför Berres damm. Denna händelse materialiserades 9 år av ansträngningar från Dassault Aviation-team och dess europeiska partners, italienare, svenskar, spanjorer, greker och schweizare, och erbjöd Europa möjlighet att positionera sig på toppen i drönareområdet. smygstrid, kallad att bli avgörande i de kommande luftkrigen. Åtta år senare har demonstratorprogrammet inte gett upphov till någon operativ omvandling, eller ens ett industriellt program, samtidigt som de stora militära nationerna, såsom Förenta staterna (Skyborg, Stingray), Ryssland (S8 Okhotnik-B) och Kina (GJ-70 Sharp Sword) har alla startat industriell produktion av denna typ av utrustning. Hur förklarar man detta fenomenala franska och europeiska misslyckande? Och framför allt är det för sent idag att göra NEURON-programmet till den viktigaste operativa stridsdronan för de europeiska flygvapen under de kommande åren?

Mål och historia för NEURON-programmet

NEURON-programmet, som ursprungligen lanserades 2003 av den franska försvarsministern Michelle Alliot-Marie, svarade på ett behov som tydligt identifierades av flygvapens huvudkontor: 2030, förtätning och prestanda luftfartygssystem skulle kunna förhindra konventionella stridsflygplan, såsom Rafale, från att utföra sina uppdrag, beröva de franska flygvapnen en nyckelfunktion, att "komma in först" över det omtvistade territoriet. Det är därför det beslutades, på grundval av det arbete som utfördes av Dassault på Petit-Duc- och och Moyen-Duc-demonstranterna som var avsedda att studera stealth-teknik och stridsdronor och startade 1999, att anförtro den franska flygplanstillverkaren den preliminära studien av "Grand Duke", som senare skulle bli det europeiska neuronprogrammet.

Dassaut Aviation's AVE-D Petit Duc demonstrator under testning. Den mätte 2 m vingbredd och översteg inte 50 kg

Under 2006 anslöt sig 5 europeiska länder till initiativet, Sverige och Italien bidrog med 75 miljoner euro vardera, Spanien bidrog med 35 miljoner euro, Schweiz och Grekland bidrog med 20 miljoner euro vardera, medan Frankrike bidrog med 180 miljoner euro till en total budget på 405 miljoner euro. Anmärkningsvärt nog respekterade programmet inte bara sin agenda, utan också sin budget, men ändå oproportionerligt i förhållande till de summor som investerats, till exempel i liknande program över Atlanten. Andra länder, som Tyskland, Belgien och till och med Ryssland, blev intresserade av programmet. Men Tyskland drog sig tillbaka och bestämde sig för det utveckla ditt eget program konfidentiellt med Airbus DS, och Ryssland gjorde detsamma, först med Skat-programmet för Mig, sedan Okhotnik-programmet för Sukhoi.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT