Tempest-programmet är mer brittiskt än någonsin, men är det en svaghet?

Den 20 juli, det datum som ursprungligen var tänkt att markera öppnandet av Farnborough Airshow, meddelade 7 företag från den brittiska flyg- och försvarsindustrin och teknologibasen att de gick med i programmet som lanserades för två år sedan av den brittiska regeringen och BAe-företagen. Rolls-Royce, Leonardo och MBDA. Således har Bombardier, Collins Aerospace, GE aviation, GKN, Martin Baker, Qinetiq och Thales gått med i den nya generationens stridsprogram som leds av Storbritannien. Men det som presenteras som ett nytt steg för att markera expansionen av Tempest-programmet i Europa visar framför allt ett alltmer isolerat program, som i slutändan visar sig vara mer brittiskt än någonsin. Med undantag för italienska Leonardo vid lanseringen av programmet har inget icke-brittiskt företag tillkännagett att gå med i det brittiska initiativet, och endast Italien har undertecknat en avsiktsförklaring om att gå med i Tempest-programmet.

Samtidigt verkar förhoppningarna om att Sverige går med i programmet blekna. För om Saab tillkännagav, vid samma evenemang, skapandet av ett forskningscenter, kommer det senare att ägnas åt FCAS-programmet, och inte till Tempest-programmet, en subtil skillnad som indikerar att Stockholm avser att delta i utformningen av tekniska tegelstenar, men inte på något sätt till Tempest-jägarens själv. En relativt förväntad position trots allt, Fligvapnet har alltid gynnat användningen av relativt lätta enmotorkämpar i en rent defensiv ställning, snarare än tunga kämpar med ett långt handlingsområde utan mycket intresse för svenskarna. Trots detta är Tempest-programmet långt ifrån stillastående. De brittiska myndigheterna har faktiskt släppt en kredit på 2,5 miljarder pund för att påbörja förberedelserna för utformningen av en prototyp, och 1800 2.500 personer arbetar redan med ämnet, ett antal som bör nå 2020 personer i slutet. 2024. När det gäller den fransk-tyska SCAF förväntas prototypen mellan 2025 och 2030, med industriproduktion planerad efter 2035, och idrifttagning planerad mellan 2040 och XNUMX.

Tempest kommer, precis som SCAF, att baseras på ett modulärt och skalbart system av system som ger stor mångsidighet och utmärkt skalbarhet för enheten.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT