Påbörjar Kina byggandet av ett nytt flygplan?

Som Kinas första Assault Helicopter Carrier, eller LHD för Landing Helicopters Dock, har typ 075 precis gjort sin jungfrufärd den 16 juli, publiceringen av ett anbud av den kinesiska marinen har väckte sinofilförsvarssfären. I själva verket har PLA (People's Liberation Army) påbörjat det förberedande arbetet för konstruktionen av en ny klass av attackfartygsbärare, eller LHA för Landing Helicopter Assault, identifierad som typ 076. Och detta fartyg riskerar starkt för att störa maktbalansen som redan vaklar i Indo-Stillahavsområdet.

Låt oss komma ihåg i ingressen att projekteringskapaciteten för kinesiska styrkor för närvarande är relativt begränsad, med 6 typ 071 landningsbåtar på 25.000 2 ton (plus XNUMX under uppbyggnad) och den förestående ankomst av första två LHD Type 075 på 40.000 6 ton (mer 8 till XNUMX under uppbyggnad och att byggas). Det marina flygvapnet är ännu mer, med bara 2 flygbolag i tjänst, Fartyg av typ 001 och 001A på 50.000 11 ton med språngbräda och stopplinjer, med cirka trettio flygplan. Till stöd för detta har Peking den fasta avsikten att spela på samma nivå i detta område med den amerikanska flottan och dess 8 kärnkraftsbärare, dess XNUMX LHD och dess tio TCD. För detta har de kinesiska myndigheterna åtagit sig att bygga en flotta med hangarfartyg, denna gång utrustad med katapulter, först och främstdem konventionellt drivna enheter identifierade som typ 003, följt av ett obestämt antal hangarfartyg på nästan 100.000 XNUMX ton som drivs av kärnkraftsvärmesystem, motsvarande de amerikanska PA i Nimitz- eller Ford-klassen. Men uppenbarligen, den kinesiska marinen har liten avsikt att helt enkelt spela ekvivalensen genom att skapa en flotta som speglar den amerikanska flottan. Och den nya klassen av LHA typ 076 kan mycket väl representera denna klass av lätta hangarfartyg som, som vi redan nämnde, saknas idag i väst, och särskilt i den amerikanska flottan.

Denna typ 3 076D-modell är inofficiell - men den ger en sannolik bild av vad fartyget kan vara

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT