Genom att ignorera Airbus Helicopters RACER kan européer missa nästa tekniska språng i luftkampen

RACER för Airbus Helicopters är en snabb och ekonomisk helikopterdemonstrator (Snabb och kostnadseffektiv rotorcraft) som stöds av European Clean Sky-projektet. Det var också på webbplatsen Clean Sky som publicerades 20 mars en inventering av RACER-programmet. Det verkar således som att utvecklingen av den första demonstranten stöter på två viktiga tekniska svårigheter, men att kalendern för programmet som helhet inte bör ändras.

Slutliga justeringar innan testen börjar

De två elementen som påverkas av betydande designförseningar är huvudväxellådan och sidoaxellinjerna. Konkret samlas förseningen logiskt på de element som verkligen differentierar RACER, nämligen dess två laterala framdrivningsskydd fixerade i slutet av små sidovingar. Som teknikdemonstratören Brice Makinadjian förklarar, bör emellertid konstruktionssvårigheterna för dessa två element inte försena demonstratörens montering eller datumet för dess första flygning hösten 2021. En Faktum är att de allmänna måtten och de externa gränssnitten för växellådan och axellinjerna är kända. Detta gör att vi kan börja montera RACER där elementen som fortfarande är designade kommer att integreras i sista stund.

RACER: s tandem-rhomboidal vinge är tunnare och erbjuder mer lyft och motstånd än vingen som föreslagits på X3-demonstranten. Transmissionen mellan turbinerna och de externa propellerna kräver dock fortfarande lite arbete.

Den generella utformningen av de problematiska delarna har redan fixats, och uthållighetstestet bör utföras under de kommande månaderna. Därför förväntas RACER: s första flygning fortfarande under det sista kvartalet 2021, med undantag av ytterligare förseningar orsakade av konsekvenserna av coronavirusepidemin.

RACER för Airbus-helikoptrar


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT