Har Kina förklarat det sällsynta jordkriget?

Förhållandena mellan Washington och Peking har stadigt försämrats de senaste åren, oavsett om det är detkommersiell och teknisk konfrontation efter att ha motsatt sig de två supermakterna 2018 och 2019, spänningarna runt Taiwan, eller de kinesiska påståendena i Kinahavet. Alla dessa latenta oppositioner verkar nu kristallisera till direkt opposition mellan de två länderna, och provokationer och repressalier ökar på båda sidor av Stilla havet.

Två ämnen fokuserar på de flesta spänningarna idag. För det första, det massiva stöd som USA gav Taiwan, med försäljning och modernisering under de senaste månadernaF16 stridsflygplan, Abrams M1-tankar eller Patriot PAC-3-missiler. Det måste sägas att för sin del Peking har ökat luft- och flottmanövrar runt den oberoende ön sedan 1948, av vilken den kinesiska ledaren Xi Jinping har svurit att återintegrera sig i Folkrepubliken Kina under hans mandat. Förenta staterna har å sin sida intensifierats och stärkts demonstrationer av styrka i Kina havet, för att beteckna Peking att Washington inte gav legitimitet till Kinas annektering av detta hav till nackdel för dess indonesiska, filippinska, vietnamesiska, malaysiska och vietnamesiska grannar.

Kina har använt konstgjorda militära baser på paracelsöarna för att motivera sin territoriella bas

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT