USA godkänner försäljning av E-2D Hawkeye radarplan för den franska marinen

Förra måndag meddelade det amerikanska utrikesdepartementet att det hade godkänt export av 7,5 miljarder dollar i militär utrustning till flera länder runt om i världen, inklusive Israel, Litauen, Argentina och indonesien. Frankrike var också påverkas av detta tillkännagivandeeftersom den amerikanska regeringen officiellt tillåter den franska marinen att förvärva, som en del av ett FMS-förfarande (Foreign Military Sales), tre E-2D Advanced Hawkeye radarplan.

Med tillhörande utrustning kan kontraktet uppgå till 2 miljarder dollar (dubbelt så mycket som tidigare tillkännagavs), priset för två förstörare eller en hel flotilla av Rafale M-stridsflygplan. det mycket höga priset på en sådan försäljning anses förvärvet av nya Hawkeye vara strategiskt av det franska försvarsministeriet.

Franska E-2C utför en touch och gå på det amerikanska hangarfartyget USS Stennis. Medan britterna har antagit en helikopter som en ny utkiksenhet för luft behåller Frankrike en operativ kapacitet mycket nära den amerikanska flottans

För dyrt E-2D Advanced Hawkeye?


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT