Indonesien kunde köpa MV-22 fiskgjuse

Denna måndag 6 juli tillkännagav det amerikanska utrikesdepartementet att det hade godkänt 7,5 miljarder dollar i vapenförsäljning under utländsk militärförsäljning (FMS)). Dessa politiska exporttillstånd godkänner nu de berörda staterna att göra sina inköp, vilket innebär att alla FMS-tillstånd inte nödvändigtvis kommer att ge upphov till slutliga försäljningskontrakt.

För närvarande har det amerikanska utrikesdepartementet därför tillåtit försäljning av flygbränsle i Israel, sex Black Hawk-helikoptrar i Litauen, pansrade infanterit fordon i Argentina samt tre luftvaktflygplan E- 2D Hawkeye för den franska marinen och ersätter den nuvarande E-2C. Det mest överraskande försäljningstillståndet gäller dock Indonesien, som nu har behörighet att köpa åtta Bell-Boeing MV-22 Osprey Block-C-konvertibla flygplan. Hittills har denna enhet unik i sitt slag men särskilt dyr hade bara hittat takare från Japan, som ifrågasätter förmågan för Jakarta att finansiera ett sådant köp värderat till 2 miljarder dollar.

Hittills har endast Japan köpt några MV-22 för sin amfibiska angreppsstyrka. Om fiskgjuse beställs av Indonesien kommer den att användas för en mängd olika uppgifter.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT