Inför turkisk inblandning i Libyen kunde Egypten åter köpa tunga vapen i Frankrike

Alors att diplomatiska och kommersiella förbindelser mellan Frankrike och Egypten är som värst sedan januari 2019 verkar det som om Turkiets handlingar i Libyen och Medelhavsområdet har hamnat närmare Kairo och Paris, irriterade av Ankaras inblandning i regionen. Hur som helst är det här Michel Cabirol, från tidningen "La Tribune", alltid väl informerad om denna fråga.

Från 2013 blev Frankrike snabbt en av de viktigaste leverantörerna av vapen till Egypten. På några år sålde Paris till Kairo två helikopterbärare av Mistral-typ, en FREMM-fregatt, fyra Gowind-korvetter (varav tre är lokalt producerade) och tjugofyra Rafale jaktflygplan, alla med alternativ för ytterligare två Corvettes och tolv Rafale.

2019: skilsmässan mellan Frankrike och Egypten

Men i nästan två år har relationerna mellan Frankrike och Egypten varit som värst och vapenförsäljningen, som är väsentlig för den franska försvarsindustrin, har plötsligt stoppats. Två skäl nämns regelbundet för att förklara den egyptiska vändningen:

Efter att ha köpt en fransk FREMM, som ursprungligen var avsedd för den franska marinen, beställde Egypten två FREMM: er som byggdes för Marina Militare. Om dessa två fartyg skulle levereras till Egypten skulle Kairo mycket väl kunna återkalla den franska maringruppen för sina framtida stridsfartyg.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT