Den polska presidentens besök i Washington: Hur långt kommer Trump-administrationen att spela det europeiska splittringskortet?

Fyra dagar före den första polska presidentvalet och inför det officiella besöket av den nuvarande statschefen Andrzej Duda i Washington rapporterar den polska pressen att 2000 amerikanska soldater potentiellt skulle kunna gå med i de tidigare styrkorna -positionerad i Polen. Om ett sådant tillkännagivande skulle formaliseras skulle det förstärka idén att Washington "spelar européer mot varandra", i en tid då Donald Trump hotar Berlin. av ett partiellt tillbakadragande av de amerikanska trupperna närvarande på dess jord.

Det är verkligen med idén att upprepa sin framgång som uppnåddes ett år tidigare under sådana omständigheter, att president Duda möter sin amerikanska motsvarighet i Vita huset i onsdag. Detta besök kommer i samband med extrema spänningar mellan Berlin och Washington, den avgående polska presidenten kan väl utnyttja Donald Trumps lumska inblandning i det nationella valet för att få garantier för ytterligare skydd för sitt land, eventuellt med nyckeln, en kapacitetsuppbyggnad av den amerikanska kontingenten närvarande på polsk jord.

I mars 2019 hade Donald Trump accepterat det polska förslaget att täcka kostnaderna för omfördelningen av de tusen män från Tyskland på polsk mark, särskilt genom att lyfta fram Warszawa önskan att förvärva 32 F-krigare -35A. Det gjordes i februari förra året och detta utan någon industriell kompensation för Polen.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT