Anti-missilförsvar: Japan avbryter köp av två Aegis Ashore-system

I december 2017, Japan godkänner byggandet av två Aegis Ashore missilförsvarplatser för att motverka det nordkoreanska men också kinesiska ballistiska hotet. Dessa två Aegis Ashore-system, särskilt strategiska för japansk avskräckningspolitik, var avsedda att täcka hela det japanska territoriet tack vare de mycket långväga SM-3 Block IIA-missilerna.

Förra veckan meddelade dock Japan att de ville avstå från detta förvärv. Argumentet som framförs är risken som representeras av det första steget (booster) av SM-3-missilen, som kan falla på ett bebodd område i vissa skjutkonfigurationer. Att modifiera missilerna för att undvika sådana olyckor skulle ha resulterat i en extra kostnad på 1,87 miljarder dollar, för ett projekt med en initialkostnad som uppskattas till 2,15 miljarder dollar. En räkning som var för hög för Tokyo, som skulle ha beslutat att stoppa kostnaderna.

Detta foto gör det möjligt att urskilja framdrivningsfasen genom missilförstärkaren, liksom dess nedfall mot marken. Japans speciella geografi, som är mycket tätbefolkad, gör installationen av missilsystem särskilt komplicerad.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT