För sina Typhoon-kämpar förvärvar Tyskland AESA-radarer tillverkade av Hensoldt, till nackdel för europeiska program

Den 17 juni meddelade den tyska regeringen att den hade gått med på att finansiera tillförsel av radar med aktiv elektronisk antenn (EASA) avsett att modernisera den nuvarande flottan med 110 Eurofighter Typhoon stridsflygplan i tjänst i Luftwaffe. Om Airbus kommer att ta hand om integrationen av de nya AESA-radarna ombord på jaktplanen, kommer den tyska elektronikingenjören Hensoldt att återvinna den största arbetsbelastningen, med en andel på cirka 1,5 miljarder euro. Hensoldt kommer verkligen att ansvara för utvecklingen och produktionen av denna nya radar, som drastiskt bör förbättra Typhons stridprestanda. Genom detta kontrakt är Tyskland den första nationen i Eurofighter-konsortiet som inleder moderniseringen av CAPTOR Typhoon-radaren.

Till synes är detta därför goda nyheter för den europeiska apparaten. Detta kontrakt som anförtrotts Hensoldt komplicerar emellertid ytterligare läsbarheten för det tekniska erbjudandet som omger Eurofighter Typhoon. Medan den franska Rafale eller den amerikanska Super Hornet och F-35 formulerar sitt stridssystem runt en effektiv och ständigt utvecklande AESA-radar, Eurofighter Typhoon ser en ökning av EASA-antennintegrationsprogram avsedd för de olika medlemmarna i Eurofighter-konsortiet och deras exportkunder. Med risken att komplicera flygplanets logistik, öka kostnaderna för uppdateringarna och begränsa den totala prestanda för dess radarantenner.

Modell för CAPTOR-E. CAPTOR-E måste placeras på en ompositionering och måste kombinera detekteringsfunktionerna för långa avstånd från en AESA-radar och en mekanisk radars inriktningsfunktioner utanför axeln. Denna funktion finns på RAVEN-radaren utvecklad av Leonardo för Gripen NG.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT