När Eurodrone stagnerar förbereder US Air Force efterträdaren till den berömda MQ-9 Reaper

I mars i fjol hade chefen för förvärv av det amerikanska flygvapnet, Will Roper, tillkännagivit före den amerikanska kongressen att USAF ville stoppa produktionen av MQ-9 Reaper-drönare från 2022. Som vi förklarade i en detaljerad artikel vid denna tidpunkt skulle detta för tidiga upphörande av Reaper-leveranserna göra det möjligt att finansiera en ny familj av mer eller mindre komplexa drönare som kan återuppta både ISR (underrättelsetjänst, övervakning, rekognosering) och de strejkoperationer som för närvarande avvikits Reaper flygplan, samtidigt som man utökar spektrumet av uppdrag som kan anförtros obemannade flygsystem (UAS).

Idag har ett första steg tagits mot denna nya familj av militära drönare. Den 3 juni verkligen USAF publicerade en begäran om information (RFI - Begäran om information) från olika amerikanska tillverkare. Till att börja med bör RFI göra det möjligt att identifiera de tekniska lösningar som finns tillgängliga på marknaden och de som kan komma att mogna under de kommande åren. Med den nuvarande Reaper behärskar USAF redan de operativa och logistiska aspekterna kopplade till användningen av MALE-drönare (lång hållbarhet med medelhöjd) och känner till gränserna för denna typ av plattformar. Som en del av RFI kommer därför USAF att fokusera på frågan om drones autonomi, på konstgjord intelligens, maskininlärning, digital teknik och öppna uppdragssystem.

Om USAF redan letar efter en ersättare för Reaper fortsätter tillverkaren General Atomics att marknadsföra sin senaste variant, MQ-9B Sky Guardian. Det är dessutom inte uteslutet att en klassisk plattform av denna typ utgör en av medlemmarna i den framtida familjen av USAF-drönare.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT