Det amerikanska flygvapnet kunde förvandla transportplan till bombplan och mer

Förra veckan kommit flygvapenforskningslaboratorium (AFRL) och flygvapens specialoperationer gemensamt avslöjas har genomfört mellan januari och februari flera tester av kryssningsraketter från den bakre rampen på C-130 Hercules och C-17 Globemaster III lastplan. Dessa tester är en del av på lång sikt av US Air Force-program syftar till att förse sina transportflygplan med en sekundär bombningsförmåga.

För denna flygtestkampanj skulle det amerikanska flygvapnet ha använt demonstranter av åtminstone en ny typ av vapen, CLEAVER (Cargo Launch Expendable Air Vehicles with Extended Range - Consumable air vehicles of long endurance lanserad från en fraktplan). Demonstrera en viss form av teknisk mognad, CLEAVER-konceptet kan snabbt ge upphov till ett operativt vapensystem som gör det möjligt att förvandla Air Mobility Command-plan (USAF-kommandot som ansvarar för transportplan) till boosterbombare. Men CLEAVER, eller ett likvärdigt system, skulle kunna erbjuda lastplan enastående underrättelse, elektronisk krigföring och eskortkapacitet.

Två CLEAVER-ammunitionsdemonstranter på en pall när den faller från en MC-130J. Detaljer om vapenets kapacitet och hur det används måste ännu inte släppas.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT