Den "brittiska GPS" kommer förmodligen aldrig att se dagens ljus

År 2018, när utkastet från Storbritannien tillkännagavs av Galileo-programmet på grund av Brexit hade de starka reaktionerna från den politiska klassen och den brittiska regeringen avslutat övertygandet av Theresa May för att stryka hotet om att upprätta ett system för geopositionering nationellt och oberoende av det europeiska initiativet. En genomförbarhetsstudie och 130 miljoner pund senare lider symbolen för självständighet efter Brexit utan tvekan av en fördröjning i antändningen. Meningsskiljaktigheter mellan brittiska ministrar och höga tjänstemän dyker nu upp när det gäller livskraften för ett dyrt men inte mindre strategiskt projekt i ett särskilt försämrat internationellt sammanhang.

faktiskt, enligt en artikel från Daily Telegraph från och med 8 maj, vissa tjänstemän i Skåpkontor och Avdelningen för affärs-, energi- och industriell strategi skulle sätta press på den brittiska regeringen att ompröva ambitionen med ett "made in UK" GPS-system. Fastän offentligt stöd av premiärminister Boris Johnson, den beräknade kostnaden för projektet från 3 till 5 miljarder pund kan vara rätt för det senare, i ett ekonomiskt klimat som allvarligt försämrats av Covid-19-krisen. Förstudien som skulle publiceras i mars förra året är stillastående och försenad av " minst sex månader " Det är dock samma studie som måste fastställa projektets arkitektur och starta de första verken. En annan studie sägs ha inletts av Skåpkontor att ifrågasätta relevansen, omfattningen och formen för ett nationellt geolokaliseringssystem och därmed ytterligare dölja den senare horisonten.

Precis som det amerikanska GPS-systemet, den ryska Glonass eller den kinesiska BeiDou, är Galileo baserad på en konstellation av ett trettiotal satelliter. Implementeringen av ett rent brittiskt parallellt nätverk vid Brexit-tiden är utan tvekan helt illusoriskt. Andra tekniska alternativ är dock möjliga för mer specifika militära användningar.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT