USA: s tillbakadragande från Open Skies hotar kärnvapenkontroll och Baltisk säkerhet

Förra veckan, New York Times meddelade att Trump-administrationen ville dra tillbaka USA från "Open Skies" -fördraget. Medan detta internationella avtal nu spelar en mindre roll i vapenkontrollen, förblir det fortfarande mycket symboliskt och bidrar direkt till säkerheten för vissa allierade i USA, särskilt de baltiska länderna.

För Vita huset skulle det amerikanska tillbakadragandet motiveras av bristen på öppenhet och de upprepade kränkningarna av Ryssland gentemot Open Skies-avtalen, som vi nämnde i vår tidigare artikel om detta ämne. Mitt i ett valår, och medan Donald Trump fortfarande presenterar sig som en enastående internationell förhandlare, verkar återkallandet av Open Skies framför allt för att förbereda för det amerikanska tillbakadragandet av de nya START-avtalen som begränsar antalet kärnvapen som innehas av USA Stater och Ryssland. Hittills har Trumps provokationer för att driva Moskva att förhandla om fördragen alla i stort sett misslyckats.

USA använder två OC-135, tidigare modifierade tankfartyg, för att genomföra sina Open Skies-flyg. Genom att lämna Open Skies-avtalet kommer Washington att spara kostnaderna för att ersätta dem.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT