Den tyska varvsindustrin konsoliderar runt Lürssen och GNY Kiel, medan TKMS närmar sig Fincantieri

Sedan början av året har konsolideringen av den tyska sjöfartsindustrin varit en av Berlins prioriteringar, som vi nämnde i en tidigare artikel. Medan många hypoteser framfördes verkar det äntligen att konsolideringen av den tyska sjöfartsindustrin äger rum kring Lürssen-koncernen, baserad i Bremen, och den tyska Naval Yards-varvet i Kiel, ett dotterbolag till det internationella holdingbolaget Privinvest.

Denna händelse verkar då isolera TKMS, sjöfartsdotterbolaget till jätte ThyssenKrupp, som hade sålt sin ytfartygsbyggnadsverksamhet (och därmed GNYK) till Privinvest 2011 för att fokusera på ubåtar, men bara behålla sina utmärkta kontor studie för design av ytfartyg. Parallellt med tillnärmningen mellan GNYK och Lürssen skulle TKMS alltså ha börjat diskutera med italienska Fincantieri om en tillnärmning mellan militära sjöfartsaktiviteter i två grupper.

Om F125-fregatterna designades av TKMS byggdes de till stor del av Lürssens varv. TKMS verkar emellertid inte idag vara integrerat i processen för centralisering av de tyska marintillverkarna.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT