Kärnkraft: en strategisk tillgång för de franska arméerna och inte bara för dess avskräckning

Atomen, förutom sin avgörande karaktär i vår kolfria elmix, drar en uppsättning industrisektorer uppåt: kemi, IT, artificiell intelligens ... Avslappning av statligt stöd för kärnkraftsindustrin kan dock har en avgörande inverkan på vår försvarsförmåga.

I industriella frågor, och särskilt inom ett fält så tekniskt som kärnkraft, kan förluster kopplade till kunskap vara mycket snabba. De förseningar som samlats vid byggandet av Flamanville EPR dessutom vittna om den franska kärnkraftsindustrins svårigheter att behålla all teknisk expertis som är nödvändig för en sådan struktur, medan den senaste reaktorn som byggdes går tillbaka till 2002. En dyrbar men ömtålig industri, kritiserad av politikerna: även om byggandet av 6 nästa del av EPR finns fortfarande i regeringens rutor, förblir atomen den symboliska syndabocken för all politik på jakt efter "green-washing" till förmån för förnybara energier. En paradox när vi känner till kärnkraftsprestanda när det gäller koldioxid, men låt oss gå vidare.

EPR-webbplatsen i Flamanville upplevde många förseningar och extra kostnader, framför allt orsakade av dålig förvaltning och förlust av erfarenheter i samband med byggandet av civila kärnreaktorer.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT