HMS drottning Elizabeth och Charles de Gaulle flygplanstransporter: två olika koncept av marin luftstrid

Den 29 april, den brittiska flygplanen HMS drottning Elizabeth seglade från Portsmouth Tidigare testades hela besättningen mot coronavirus för att undvika att Royal Navy skulle uppleva samma bakslag som US Navy eller den franska marinen. Denna testkampanj bör kvalificera flygplanet för sina första operationella driftsättningar, som förväntas nu för nästa år. Från 2021 bör den kungliga flottan därför återigen ha flottans luftkapacitet, för första gången sedan tillbakadragandet av Harrier-flygplan s 2010.

Framtiden för den brittiska sjöfartsflygningen tar därför form runt sina två nya flygplanstransporter, HMS Queen Elizabeth och HMS Prince of Wales (CVF-typ), men också den vertikala start- och landningsfighter (STOVL), F-35B. Om detta flygplan också valdes för att utrusta det italienska hangarfartyget Cavour, har Queen Elizabeth-klassen operativa kapaciteter som är mycket överlägsna de italienska och spanska fartygen (eller den tidigare brittiska Invincible-klassen för den delen). I detta positionerar drottning Elizabeth och prinsen av Wales sig operativt som ”riktiga” hangarfartyg.

HMS Prince of Wales är det andra flygplanet Queen Queen-klass. Det beställdes i december 2019, två år efter drottningen Elizabeth.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT