Amerikanska flygvapen B-1B Lancer-bombplan är tillbaka i Asien-Stillahavsområdet

Den 16 april tog de sista fem B-52H-bombplanerna för amerikanska flygvapen på ön Guam fart för sin bas i Minot, North Dakota. Repatriating Bombers, US Air Force Global Strike Command avslutar sexton års kontinuerlig bomber närvaro i Stilla havet, även när spänningarna ökade mellan Taipei och Peking.

För det amerikanska flygvapnet var den planerade återkomsten av B-52H Stratofortress att markera början på en ny doktrin för användning av strategiska bombplan, konceptet Dynamic Force Employment. Beslutade 2018 planerar detta sysselsättningskoncept att avsluta de permanenta utplaceringarna och de förutsebara rotationerna av tunga bombplaner och att genomföra punktlig utplacering i stället på fler baser, i en takt som motståndaren inte kan förutsäga. Det är i detta sammanhang som fyra B-1B Lancer supersoniska bombplaner distribuerades på 1er Maj på basen av Andersen, på ön Guam.

Lancer är inga främlingar för Andersen-basen i Guam. Den här fotograferades där 2003. B-1B hade dock inte återvänt i denna region i Stilla havet på nästan tre år.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT