Saab testar en ny typ av AESA-radar på sin Gripen och riktar sig till den internationella marknaden

Den 24 april meddelade det svenska företaget Saab att det hade flygt sin nya EASA-hastighetskamera för första gången ombord på en JAS-39D Gripen. Denna radar, vars beteckning ännu inte har avslöjats, skulle integrera moduler utformade från galliumnitrid (GaN), en särskilt effektiv halvledare men som fortfarande är sällsynt på radarantenner av denna storlek.

Med dessa första flygtest visar Saab sin dynamik inom AESA GaN-radarer, men också sin vilja att fortsätta att leva upp sin gamla generation Gripen på exportmarknaden. I motsats till vad man kanske tror kommer radarn som testades under flygningen 8 april inte att integreras i den nya Gripen E som Saab finns på de flesta exportmarknader. Detta är en ny modell som Saab skulle vilja minska i många varianter avsedda för exportmarknaden, såväl inom luft-, sjö- eller markfältet.

Med sin nya radar riktar Saab huvudsakligen till exportmarknaden, vare sig det gäller modernisering av befintlig Gripen eller för framtida inköp av Gripen C och D

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT