Ett år i förväg väljer det amerikanska flygvapnet Raytheon för den framtida kärnmissilen ombord på dess bombplan

År 2012, på grund av nedrustningsavtalen som undertecknades mellan USA och Ryssland, drog USAF sin tjänst från sin modernaste kärnmissil men också den mest komplexa och kostsamma att underhålla: AGM-129 ACM. Till och med idag, med undantag av ostyrda kärnbomber som bärs av amerikanska krigare och B-2A-smygbombare, är USAF: s enda kärnkryssningsmissiler AGM-86 ALCM: er som uteslutande bärs ombord på de ärafulla B-52H.

Situationen för det strategiska amerikanska flygvapnet förväntas dock snabbt förändras under de kommande åren. Å ena sidan bör det amerikanska flygvapnet börja uppfatta sina nya B-21 Raider-stealthbombare från mitten av decenniet, vilket gör det möjligt att gradvis byta ut B-1B Lancer ut andetag men också B-2A Spirit, fortfarande tapper men mycket för dyr att använda. Å andra sidan, och även innan Raider är helt i drift, bör det amerikanska flygvapnet ta i bruk en helt ny kärnfartsmissil, som förväntas under andra halvan av decenniet 2020.

Långt före sin tid var AGM-129 från Raytheon en smygmissil med mycket lång uthållighet. Raytheon har nu obestridlig expertis inom design av kryssningsmissiler.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT