Covid-19: vilka konsekvenser för tyska försvars- och samarbetsprojekt?

För några dagar sedan sa Forecast International analytiker Daniel Darling publicerade en artikel om effekterna av den nuvarande coronavirusepidemin på tyska försvarsutgifter under de kommande åren. Utöver den dystra inventeringen som utarbetats av Daniel Darling, kan man undra sig över de program som kan drabbas mest av möjliga nedskärningar av det tyska försvarsministeriet.

Ekonomisk avmattning och minskade försvarsutgifter

När det gäller hantering av hälsokris är Tyskland det ett av de europeiska länder som bäst hanterar epidemin av Covid-19 som för närvarande träffar planeten. Landet har verkligen ett hälsosystem relativt oskadat från budgetnedskärningar och en industriell infrastruktur för att tillhandahålla medicinsk utrustning för att innehålla spridningen av viruset.

Emellertid som andra länder i världen, kommer de tyska myndigheternas goda hantering av hälsokrisen inte att låta landet undkomma de ekonomiska konsekvenserna av epidemin. För att förutse epidemins påverkan på den tyska ekonomin baserar Daniel Darling sig både på de element som är kända idag och på en jämförelse med den ekonomiska krisen 2008. Och slutsatserna är kalla i ryggen.

Även om de tyska styrkorna är välutrustade har underhålls- och hanteringsproblem kraftigt begränsat tillgången på viss utrustning de senaste åren. Situationen började långsamt förbättras när Covid-19-krisen uppstod.

Redan före de första inneslutningsåtgärderna i Europa verkade det första kvartalet 2020 särskilt dåligt för den tyska ekonomin. Analytiker planerar nu en minskning av BNP på cirka 4% jämfört med förra året. Tyskland skulle därför gå in en svår lågkonjunktur, vilket skulle åtföljas av en enorm ökning av arbetslösheten. En kris utan gemensam åtgärd med den 2008-2009 som dock hade drabbat den tyska befolkningen hårt. Värre är att dessa analyser i allmänhet inte tar hänsyn till möjligheten att den nuvarande epidemin endast är det första avsnittet i en lång serie, med inneslutningsåtgärder som skulle lyckas varje gång viruset återkommer.

Liksom i många andra länder har den tyska federala regeringen redan meddelat att den kommer att släppa flera hundra miljarder euro för att stödja den reala ekonomin. Konstitutionella begränsningar som förhindrar upprätthållandet av ett strukturellt underskott över 0,35% av BNP har också upphört. Tyvärr på allt på medellång och lång sikt tyder allt på att de tyska och europeiska ekonomierna kommer att ta tid att återhämta sig.

I ett sammanhang av lågkonjunktur kommer europeiska regeringar nödvändigtvis att spara pengar men också se över några av sina prioriteringar, särskilt genom att öka sina utgifter på området hälsa och inre säkerhet. Liksom i varje kris kan försvarsutgifterna då bli en variabel för budgetanpassning. Och detta är särskilt fallet i Tyskland, där militära frågor möts med lite stöd från allmänheten. Efter allvarliga budgetnedskärningar och administrativ omstrukturering mellan 2008 och 2010, Bundeswehr verkade långsamt återfå anständigt format och effektivitet. Dessa ansträngningar skulle kunna reduceras till ingenting under lång tid.

Utbytet av H-53s skulle ske under de kommande åren. Detta program kan dock försenas eller modifieras på grund av den nuvarande epidemin.

I bästa fall verkar det som om den gradvisa ökningen av försvarsutgifterna skulle upphöra. Försvarsministeriet borde då nöja sig med en stabil budget, som fortfarande skulle konsolidera vinsterna, även om vissa program skulle se deras ambitioner reduceras. Det är emellertid troligt att det tyska försvaret i hög grad kommer att betala för landets ekonomiska återuppbyggnadsinsatser med en nettoreduktion av krediter som beviljats ​​arméerna. I vilket fall som helst kommer några av de största tyska försvarsprogrammen att behöva minskas, försenas, omstruktureras eller helt enkelt avbrytas.

Ett hot mot tyska och europeiska försvarsprogram

I ett sammanhang av varaktig lågkonjunktur kommer Tyskland att befinna sig med ett dubbel motstridande imperativ. Å ena sidan kommer det att vara nödvändigt att uppmuntra den lokala industrin att upprätthålla den på lång sikt, vilket innebär att göra stora utgifter utan att det finns någon omedelbar ekonomisk avkastning. Å andra sidan kommer det att vara nödvändigt att begränsa landets underskott så mycket som möjligt och därför tunga utgifter.

Även om försvarsutgifterna minskas kommer inte allt att stoppas och val måste göras i vilka program som ska upprätthållas och vilka man ska avbryta. För att stödja den tyska försvarsindustrin på lång sikt skulle idealet vara att beställa beväpningar som utvecklats och producerats i Tyskland. För att begränsa kostnader kan köp av utrustning utomlands, särskilt i USA, tvärtom föredras, även om det svarar på en kortsiktig strategi.

FCAS / SCAF-programmet, som planeras för nästa årtionde, är särskilt ambitiöst. I händelse av en varaktig ekonomisk kris kan den revideras nedåt genom att till exempel integrera de nya samarbetssystemen ombord på befintliga stridsflygplan.

I alla fall kan man dock föreställa sig att program som genomförs i samarbete med andra europeiska länder kan vara de mest hotade. De sistnämnda kräver faktiskt tunga investeringar och är spridda på lång sikt utan att det är möjligt att säkra nationella tillverkare. Vi såg detta tydligt under förhandlingarna med Paris kring FCAS / SCAF: s jaktplan eller MGCS-stridsvagnen, där Bundestag ville säkerställa de tyska industrins position jämfört med deras franska motsvarigheter. I ett sammanhang av varaktig kris kommer frestelsen att stödja nationella industrimästare bli ännu starkare.

Följaktligen kan FCAS / SCAF och MGCS-programmen vara de mest drabbade av den nuvarande krisen. Å ena sidan har Tyskland bara färdigheterna att utveckla en efterträdare till Leopard 2. Och till och med i händelse av Fortsättning av det fransk-tyska samarbetet, en minimilösning som formulerades kring EMBT som presenterades 2018 av KNDS kan verka tillräcklig. Å andra sidan, när det gäller stridsflygplan, kommer horisonten 2040 utan tvekan att verka långt borta då landet står inför en allvarlig ekonomisk kris. Dessutom, som i fallet med MGCS, kommer det att vara möjligt att motivera stora investeringar i ett nytt stridsplan när inte mindre än tre fighters planeras för att ersätta Tornado under det nuvarande decenniet?

European Main Battle Tank är en stridsvagndemonstrator som använder ett tyskt Leopard 2-chassi och ett franskt Leclerc-torn. En sådan maskin kan tjäna som grund för utvecklingen av en förenklad version av Main Ground Combat System, om detta program skulle drabbas av budgetnedskärningar.

Denna fråga om att ersätta Tornado kan mycket väl vara den första att bära den stora krisen. I slutet av mars talade information från Berlin om ett köp av 90 moderniserade Eurofighter Typhoons, cirka trettio Super Hornets och cirka femton elektroniska krigsförvarare. Ett ambitiöst köp, vilket skulle ha stärkt Luftwaffes kapacitet. Under de kommande månaderna kommer det att vara nödvändigt att se vilken uppföljning Berlin avser att ge till denna idé, men allt tyder på att det förmodligen inte kommer att vara möjligt att välja en trippelflotta av stridsflygplan medan man finansierar utvecklingen av FCAS. på liknande sätt, CH-53 Heavy Helicopter Replacement Program skulle kunna försenas eller förenklas, vilket skulle gynna den konkurrent som erbjuder den mest ekonomiska helikoptern att köpa, i detta fall Boeing CH-47 snarare än Sikorskys CH-53K.

Slutligen kommer det att vara nödvändigt att se om de tyska arméerna kommer att ha möjligheter att fortsätta sina inköp och leveranser av expeditionsutrustning, såsom A400M transportflyg, framtida MKS-180-fregatter eller till och med de två sista ubåtarna av typ 212? Hur som helst måste val göras, och de kommer utan tvekan att påverka den tyska och europeiska industrin direkt.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT