Är europeiska försvarsprogram i rätt teknisk tempo?

Medan de tre stora världsmilitära makterna, USA, Kina och Ryssland, verkar ha gått in i ett nytt tekniskt vapenlopp, förblir europeiska industrier engagerade i program vars tidtabell verkar vara i synkronisering med tempot. teknik som ges av dessa supermakter. Även om motprogrammering kan vara ett effektivt verktyg för erövring av marknader kan det också visa sig ha mycket skadliga konsekvenser för den europeiska försvarsindustrins hållbarhet. Så hur kan vi analysera den europeiska strategin, dess ursprung och dess förutsebara effekter på medellång och lång sikt?

Europeiska program mot tiden

Sedan mitten av 2010-talet verkar det som om de tre stora amerikanska, kinesiska och ryska militära makterna har startat ett lopp inom försvarsteknologi. Det kännetecknas av spridningen av kontrakt för att modernisera krafternas utrustning med mer modern utrustning och ofta ett doktrinalt avbrott med de som är i tjänst, liksom av betydande genombrott inom helt nya tekniska områden, sannolikt att fundamentalt förändra militär handling. Samtidigt förblir européerna, även om de har visat ett förnyat initiativ under de senaste åren, mestadels kopplade till mer konventionella program och föreställer sig bara ett tekniskt genombrott inom en mycket mer avlägsen tidsram än nationerna. referens.

År 2030 kommer det ryska flygvapnet att ställa upp mer än hundra Su-57-tal och lika många Okhotnik-stridsdronor, varav ingen har motsvarighet i den europeiska industrin.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT