Boeing startar om produktionen av KC-46 och P-8 efter tre veckors avstängning

25 i mars förra året, Meddelade Boeing att det upphörde med produktion av trafikflygplan vid sina olika produktionsanläggningar i området Puget Sound, nära Seattle. Staten Washington har verkligen drabbats hårt av Covid-19-epidemin, vilket kräver att de viktigaste företagen i regionen stängs. För Boeing innebar detta upphörande med produktion av civila flygplan, men också militära flygplan som härstammar från dem, såsom KC-46 Pegasus-tankaren och P-8 Poseidon maritima patrullflygplan.

Efter tre veckors stängning var linjen från Pegasus i Everett och Poseidon i Renton startade om i morse, med förstärkta sanitära åtgärder för att säkerställa anställdas säkerhet. Återupplivandet av försvarsaktiviteter sågs verkligen som en fråga om nationell säkerhet, eftersom regeringen krävde att koronavirusepidemin inte skulle stoppa Förenta staternas försvar. I slutet av mars hade USAFs upphandlingschef Will Roper förklarat att produktionsavbrottet för KC-46 inte får överstiga en månad, annars skulle USAF ha allvarliga logistiska problem på lång sikt.

Återupptagandet av produktionen av P-8 och KC-46 borde minska det logistiska trycket på amerikanska styrkor.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT