Nya steg vidtas för Gripen E / F-programmet, som fortsätter att utvecklas

Förra februari, vi hade ägnat en viktig fil till Gripen E / F, den sista varianten av JAS-39 Gripen utvecklad av svenska Saab i slutet av det kalla kriget. För Saab var insatserna för Gripen E / F höga: i en lätt stridsflygplan som redan har bevisat sitt värde, vill den svenska flygplanstillverkaren integrera de senaste tekniska framstegen i luftstrid. Mycket långdistansmissiler, diskreta datalänkar, AESA-radarer, optronic boll och elektroniskt krigssystem: ingenting lämnades åt slumpen.

Tyvärr, efter flera kommersiella bakslag, inklusive annulleringen av den schweiziska beställningen 2014, var Gripen E / F-programmet flera år efter schemat, och flygplanet säljs nu bara i Brasilien och Sverige. , även om Saab har stora förhoppningar för den finska och kanadensiska marknaden. Idag verkar emellertid utvecklingsprogrammet för nya Gripen äntligen vara på rätt spår. Medan Gripen E-testprogrammet fortskrider med bra hastighet meddelade Saab att den första plåtskärningen av den tvåsitsiga Gripen F just hade ägt rum. I väntan på nyheter från Finland och Kanada verkar det därför som Gripen E / F-programmet fortsätter (äntligen!) Som planerat.

De gamla Gripen-varianterna, JAS-39 A / B och C / D har redan exporterats till Ungern, Tjeckien, Sydafrika och Thailand. Inför nya konkurrenter, som Rafale eller F-16V, kämpar Gripen E / F med att tvinga sig på den internationella marknaden.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT