Dessa 10 tekniker som revolutionerar eller kommer att revolutionera militär handling (del 1)

Perioden efter det kalla kriget, som började med Sovjetunionens bortgång och kännetecknas av obestridd amerikansk överhöghet, har upphört för några år sedan, även om uppfattningen om denna förändring av epoken först börjar erkännas av globala politiska myndigheter. En ny era, som vi ännu inte kan namnge, har kommit gradvis och kännetecknas av den stora ökningen av de stora världsmakternas tekniska ambitioner, och i synnerhet av påskyndandet av tekniska program kopplade till La Défense.

Oavsett om det här är ett nytt vapenlopp eller inte, faktum är att på bara några år har flera teknologier etablerat sig i hjärtat av de militära tekniska ambitionerna i dessa länder och tagit över i bakgrunden några andra presenterade som revolutionerande. bara för några månader sedan, som stealth. Vilka är dessa nya teknologier som revolutionerar, eller kommer att revolutionera under de kommande åren, militär handling, liksom nationell teknologisk hierarki, i global skala?

1- Tillämpningar av kvantmekanik

Niels Bohr, far till modern fysik, brukade säga att om kvantfysik inte har chockat dig djupt, har du inte förstått det. Inget behov därför, i ett stycke, att försöka förklara grunden och principerna som definierar den. Å andra sidan är det användbart att dvela vid de mycket konkreta tillämpningarna av framsteg inom detta område, att utforma försvarsteknik. Flera program är direkt kopplade till denna ”konstiga” och mycket lovande fysik.

Kina har redan den första superkvantberäknaren i tjänst

Således har flera länder åtagit sig att utveckla kvantdatorer, som med hjälp av kvanttillståndet i materia kan omvandla en bit, som kan ta två former (2 eller 0), till en quBit, som kan ta upp till fyra former., Öppning ett nytt steg i utvecklingen av digitala verktyg, med ökad effekt vid konstant energiförbrukning jämfört med nuvarande processorer. Denna återupplivande av datorkraft i en energiskt begränsad miljö finner uppenbarligen sin plats i modernt vapen, som alltmer digitaliseras och gradvis införlivar mer och mer inbyggd intelligens och bearbetningskapacitet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT