I Niger demonstrerar strejker mot terrorister komplementariteten mellan Mirage 2000D och den väpnade drönaren MQ-9 Reaper

Dans hans senaste veckorapportgav generalstaben för väpnade styrkor detaljer om en operation som genomfördes den 12 mars i området känt som "de tre gränserna", mellan Mali, Niger och Burkina Faso. Medan en nigeriansk vaktpost attackerades av en stor terrorgrupp i Ayourou-sektorn, satte de franska styrkorna från Operation Barkhane ut betydande flygtillgångar i området.

Till stöd för de nigerianska väpnade styrkorna skickade flygvapnet en beväpnad MQ-9 Reaper-drönare och en Mirage 2000D-stridspatrull. Två strejker sades ha genomförts, vilket gjorde det möjligt att neutralisera cirka 2000 terrorister och många motorcyklar som de använde för att genomföra sina raid. EMA-rapporten specificerar inte om strejken endast genomfördes av Mirage 2000D eller också genom den Reaper som var utplacerad i området. I själva verket verkar interaktionen mellan piloterade krigare och beväpnade drönare idag tillräckligt framskriden i flygvapnet att sådana detaljer inte längre spelar någon roll. Nu verkar Mirage 9D och MQ-XNUMX Reaper kunna fungera i perfekt samordning som ett enda väl testat vapen.

Sedan Mirage 2000C: s tillbakadragande från Operation Barkhane i november förra året har MQ-9 Reaper varit Mirage 2000D: s nya officiella partner i afrikanska operationsteatrar.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT