US Air Force förbereder sig för att ersätta MQ-9 Reaper med nästa generations dronfamilj

Med sin föregångare MQ-1 Predator, är MQ-9 Reaper den mest ikoniska amerikanska dronen de senaste tjugo åren. Används av USAF och CIA, som exporteras till Storbritannien, Italien eller Frankrike, framkallar denna åklagare och attackdron ensam den asymmetriska karaktären i de afghanska, irakiska och afrikanska konflikterna som utförts av USA och deras allierade. Sedan mitten av 2010-talet har de amerikanska väpnade styrkorna emellertid återigen ställts inför hot med hög intensitet, oavsett om de står inför Ryssland eller Kina.

I ett sådant sammanhang, MQ-9 Reaper verkar vara ett olämpligt och föråldrat verktygoch tvingade USAF att förutse att det skulle ersättas av ett nytt obemannat system med några år och att begränsa antalet plattformar som är beställda till 337, istället för de hittills planerade 363. Stoppet av beställningar för Reaper 2022 kan vara ett slag för tillverkaren General Atomics men också för de allierade i USA som nyligen köpte hantverket. Detta skulle emellertid frigöra medel för att studera ersättningen av Reaper med en familj av maskiner som är bättre lämpade för framtida konflikter.

Efter att ha gjort sin första flygning 2009 designades Avenger-drönaren (Predator-C) från General Atomics för att ta över från Reaper i de mest omtvistade miljöerna. General Dynamics kan mycket väl erbjuda ett derivat av sin Avenger för den framtida ersättningsmarknaden för MQ-9 Reaper

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT