Flygutbyte mellan Charles De Gaulle och USS Eisenhower stärker driftskompatibiliteten hos de franska och amerikanska flottorna

avgjort med Foch-uppdraget, den franska Aéronaval-gruppen (GAN) är inte ledig. Lämnade Toulon den 22 januari med sin eskort, kärnkraftsflygplanet Charles de Gaulle deltog i tre veckor i Operation Chammal, den franska delen av kampen mot den islamiska staten i Levanten. En veckolång mellanlandning i den cypriotiska hamnen i Limassol följde för att visa Frankrikes engagemang tillsammans med Cypern och Grekland inför hot om turkisk vedergällning.

Efter att ha återvänt till havet den 26 februari mot Nordatlanten, Task Force 473 (NATO-utnämningen av GAN) den 2 mars passerade den amerikanska kärnkraftsflygbolaget CVN 69, USS Dwight D. Eisenhower, och dess eskort. Mötet planerades under lång tid och var ursprungligen schemalagt en vecka. Det verkar dock ha tagits fram av några dagar och förkortats på grund av de imperativ som kräver varje flygplanstransporter på båda sidor av Gibraltarsundet. Utbytet som sedan ägde rum mellan de franska och amerikanska flottorna visade den mycket höga interaktionsnivån som finns mellan dem idag.

Sedan Foch-uppdraget startade har Rafale M genomfört strejker i Levant, F3R-standarden som genomförde sitt första stridsuppdrag där. Men flygplanen genomförde också övningar med vänliga flygstyrkor, särskilt i Egypten och Israel.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT