Polen väljer amerikansk leverantör för nya antitankmissiler

USA: s utrikesdepartement meddelade att det har gjort det beviljade försäljning av 180 Javelin-antitankmissiler och cirka 80 skjutstationer för Polen. I och för sig är denna försäljning inte en överraskning, eftersom Polen i september förra året begärde förvärvet från Pentagon of 185 FGM-148 Javelinmissiler, sextio brandstationer och fem C-130H taktiska transportflygplan.

Denna nya försäljning av amerikansk militär utrustning i Polen är en del av logiken för ombyggnad och modernisering av de polska väpnade styrkorna, särskilt de pansrade och antitankstyrkorna, som nu utgör Natos första försvarslinje vid en rysk attack från Vitryssland eller Kaliningrad. Ändå irriterar detta femtonde förvärvet av amerikansk utrustning utanför alla konkurrenskraftiga ramar mer och mer kanslarna och industrin i Västeuropa.

Uppskattat till cirka 100 miljoner dollar är detta kontrakt för köp av antitankmissiler bara en droppe i skopan jämfört med de belopp som förutses för förvärv av 32 F-35 stealth fighters, till exempel. På symbolisk och industriell nivå är det emellertid en riktig torn i sidan för industrimannen MBDA som nu marknadsför sin MMP-missil (Medium Range Missile) och vill göra det till en ny standard för europeiska styrkor.

Javelins som befälts av Polen bör utrusta infanterienheter. Missilen kan ändå integreras i fordon, som här på en amerikansk Stryker.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT