Vad hände egentligen med F-35-enheterna i Finland?

I en tidigare artikel, Vi kom tillbaka till orden från den finska HX-programledaren, Lauri Puranen, som kommenterade de problem som F-35 stött på som en del av den operativa bedömningen som genomfördes av det finska flygvapnet som en del av HX-Fighters-tävlingen. Han bekräftade sedan vad många observatörer och ”spotters” hade avslöjat: fyra flygplan förväntades till Pirkkalas flygbas, men endast två kom.

Det är värre att ett av dessa två flygplan skulle ha upplevt en icke-detaljerad skada som förhindrade den från att utföra sina testflygningar, flygplanet reparerades bara i tid för sin returresa till USA. Svårt med den här sista punkten att kritisera utformningen av F-35 utan att veta detaljerna i den aktuella uppdelningen. När allt kommer omkring kan ett fel hända för alla flygplan, Super Hornet skulle ha stött på ett under sin HX-utvärdering, och det är just därför två flygplan systematiskt skickas ut av varje konkurrent.

Å andra sidan avslöjar övergången från fyra till två utplacerade F-35 mycket mer de problem som fortfarande upplevs av F-35 men särskilt av USAF, som måste hantera gigantiska tekniska och operativa problem med sina två mest strukturerande program för dess framtida operativa förmåga: Lockheed Martins F-35-stridsflygplan och Boeings KC-46 under tankning.

De två F-35: erna utplacerade till Finland. Om en av dem snabbt gick sönder är det oklart hur mycket han kunde delta i försöken ändå, särskilt för att visa kommunikations- och datadelningsfunktionerna.

F-35-distribution till Finland: förseningar och icke-utplacerade flygplan


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT