Finska HX-programchefen diskuterar dåliga prestanda hos Gripen och F-35 under test

Intervjuat av den finska webbplatsen Kauppalehti, den ansvariga för HX-programmet talade i förrgår om HX Challenge-tävlingen som motsätter sig den franska Rafale, den amerikanska F-35 och F / A-18E, den svenska JAS-39E Gripen och den europeiska tyfonen för förnyelse av F / A-18-kämparna från det finska flygvapnet. Under de senaste månaderna har flygplan lyckats varandra i Finland för att genom ett flygprovsprogram kontrollera att deras driftsegenskaper motsvarar de som tillverkarna har meddelat. Bedömningar av logistik och militär kapacitet skräddarsydda efter finska driftsätt förväntas följa senare i år.

Lauri Puranen ville bland andra allmänna frågor svara på mer snedvriga frågor om vissa konkurrenter. Om Rafale, Typhoon och Super Hornet inte nämnts en gång av intervjuaren, verkar Gripen från SAAB och F-35 från Lockheed Martin kristallisera finländska analytiker. Och Lauri Puranen tycktes inte vara lämplig att vara anbud mot konkurrenterna, särskilt den amerikanska F-35.

HX-tävlingen syftar till att ersätta de finska F / A-18 Hornets. Även om de är mindre och lättare skulle Gripen E behålla allvarliga chanser tack vare sin avancerade flygelektronik och dess koppling till GlobaEye radarplan som erbjuds av SAAB.

Om Gripen i Finland


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT