Lockheed planerar att vända sig till Polen för att sänka priset på F35

Uteslutningen av Turkiets F35-program, som hade beställt 100 enheter och garanterat tillverkning av 5% av delarna, underminerar prisreduktionsmålen för partierna 14 och 15 presenterades för några månader sedan som förverkligandet av prisstrategin för det amerikanska stealth-flygplanprogrammet. Som vi redan diskuterat kämpar den amerikanska tillverkaren för att hitta tillverkare i USA som i de andra partnerländerna för programmet för att ersätta dessa delar av turkiskt ursprung som är mycket konkurrenskraftiga i fråga om pris. För att uppnå detta, Lockheed Martin skulle nu överväga att vända sig till Warszawa, för att dra nytta av ett lägre kostnadspris och för att kompensera för effekterna av Ankaras uteslutning.

Detta meddelande saknar inte ironi. Om de polska myndigheterna verkligen har meddelat beställ 32 F35A för några veckor sedan, de hade också kommit överens om att avstå från någon form av industriell kompensation, för att sänka det totala priset och därmed sänkas till "bara" 4,6 miljarder dollar. Men Polen har viktiga tillgångar att hävda på detta område, utöver dess stora lojalitet mot Washington i frågor om försvarspolitik och förvärv av utrustning. Med en genomsnittlig bruttolön på 5000 1200 zloty, eller lite mindre än 500 XNUMX € per månad, är det faktiskt också den nation som erbjuder den största attraktionen att representera ett alternativ till Turkiet och dess lägre genomsnittliga lön. till XNUMX € per månad.

Polen beordrade i början av februari 2020 32 F35A för ett belopp på 4,6 miljarder dollar för att ersätta Mig-29 och Su-22 som fortfarande är i tjänst i sina flygstyrkor

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT