Uppmanar Hervé Guillou, VD för Naval Group, att ”Airbus Naval” vänder sig till europeiska tillverkare?

Sedan början på diskussionerna om en sammanslagning mellan den franska maringruppen och italienska Fincantieri, två av de största europeiska marinförsvarsgrupperna, har en uppfattning upprepade gånger kommit fram, att skapa en "marin Airbus". Och i anledning av hans tal värt balansräkningen före hans avgång, uppmanade Hervé Guillou, president för Naval Group sedan 2014 och som lämnar denna tjänst till förmån för Pierre-Eric Pommellet, återigen den europeiska marinförsvarsindustrin att samlas och konsolideras för att vara redo att möta konkurrens från länder som Sydkorea, Turkiet, Ryssland och särskilt Kina, för att inte tala om USA, som, vi vet det, tveka inte att blanda dig i europeiska förhandlingar om detta ämne. Men, efter exemplet med president Macrons förslag om att utvidga den franska avskräckningen i Europa, denna vision som föreslagits av Hervé Guillou verkar inte skapa entusiasm bland vissa europeiska tillverkare ...

President Emmanuel Macron, som knappt valdes, var tvungen att möta sommaren 2017 en fransk-italiensk kris på grund av återupptagandet av Saint-Nazaires varv, då kallad STX Frankrike, efter den rättsliga omorganisationen av den sydkoreanska STX offshore och skeppsbyggnad, som ärvt företaget 2007 när den norska koncernen Aker Yards förvärvade dessa platser från franska Alstom 2004. Faktum är att Fincantieri-koncernen i början av 2017 var den enda deklarerade köparen och de facto ägde de 66% av aktierna som säljs av STX. Men den franska regeringen, som fruktade en långsam omplacering och tekniskt plundring av kunskap och order, gjorde veto mot den och genomförde en partiell nationalisering av webbplatsen. För att främja den församling som den nya franska presidenten föreslog, föreslog Paris i Rom att man inrättade ett partnerskap som gemensamt skulle sammanföra den franska sjöfartsgruppen och de italienska Fincantieri-grupperna i syfte att skapa en europeisk ledare inom varvsindustrin. försvar. Dessutom åtog sig Frankrike att välja en italiensk modell för utbyte av tankfartyg av den franska marinen.

Saint-Nazaires varv är de enda i Frankrike som kan tillverka stora fartyg, till exempel PHA eller den framtida flygplanen för den franska marinen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT