Med A330 MRTT Phoenix stärker den franska flygvapengruppen sin effektivitet i Medelhavet

Inte förr har den tagits i bruk än det franska flygvapnets nya tankflygplan, A330 MRTT Phoenix, visar sin fulla potential. Så för några dagar sedan, en Phoenix flög ett 14-timmarsuppdrag för att stödja och tanka Rafale M-jaktflygplan av hangarfartyget Charles de Gaulle utplacerat i östra Medelhavet, utanför Syrien. Den kombinerade användningen av de två franska kraftvektorerna gjorde det möjligt att visa inte bara det nya flygplanets utmärkta driftskompatibilitet i den komplexa miljön på Mellanöstern, men också den täckning som Frankrike nu har när det gäller luftkraft och marinflyg i Medelhavet.

Enligt ett uttalande från Försvarsmaktens generalstab genomförde en A330 MRTT den 15 februari ett uppdrag som varade i 14 timmar för att stödja Rafales M för hangarfartyget Charles de Gaulle som en del av Operation Chammal i Irak och Syrien. Flygplanet reste således 3500 km över Medelhavet för att kunna leverera franska marinflygkämpar och därigenom öka deras operativa autonomi och räckvidd. När uppdraget var slutfört återvände flygplanet till Istres-flygbasen från vilken det hade tagit fart 14 timmar tidigare.

Med 24 Rafale M ombord möjliggör Charles de Gaulle att ett stort flygvapen kan utplaceras nära operationsteatrarna

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT