Kommer elektromagnetism att vara det svarta pulvret under XNUMX-talet?

Ankomsten från Europa av svart pulver, en mycket explosiv och exoterm blandning av svavel, salpetre (kaliumnitrat) och träkol som infördes av mongolerna på 2000-talet men som användes i Kina sedan XNUMX-talet, resulterade i en snabb och djupgående omvälvning inom militär teknik, liksom i taktik och strategier. Ballistae och Scorpions ersattes snabbt av vapen och bombarderar, eftersom soldater sålde sina armbågar och bågar mot de första enskilda skjutvapnen, vilket resulterade i bara två århundraden i slutet av mer än XNUMX års militär teknik.

800 år senare fortsätter kruttet att vara kärnan i moderna militära uppdrag och utgör en del av nästan all stridsutrustning, allt från infanteri-överfallsvapen till stridsflygplanens ombord och stridsystem. artilleri, vare sig sjö eller land. Men de framsteg som registrerats de senaste åren när det gäller behärskning av elektromagnetisk kraft kan mycket väl visa sig vara lika revolutionerande som ankomsten av svart pulver, förbränningsmotorn eller den första transistorn.

Ankomsten av de första munarna eller branden till Europa startade en djupgående omvälvning i militärstrategi och teknik.

Elektromagne- Allt. Det är också en av de mest kraftfulla, för om den är 100 gånger svagare än den starka interaktionen, är den fortfarande 1000 gånger starkare än den svaga interaktionen och 10 (kraft) 36 starkare än gravitationen. Den är baserad på interaktioner och krafter som gäller mellan elektriskt laddade partiklar. Utan att gå in på detaljer är det denna kraft som bland annat är kärnan i alla elmotorer eller generatorer, men också radiovågor, ljus eller kompassdrift.

De tekniska och teoretiska framstegen de senaste åren gör det nu möjligt att ta ett nytt tekniskt steg, vilket banar väg för nya militära applikationer som kan djupt och varaktigt omvandla utrustning och doktriner.

Elektromagnetiska kanoner


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT