För att förbereda B-21-bombplanens ankomst kommer det amerikanska flygvapnet att minska den operativa kapaciteten för sin B-1B Lancer

Vi nämnde det förra veckan: USAF planerar att minska storleken på vissa gamla flygplanflottor för att möjliggöra finansiering för nya flygplan. Bland andra utrustningar kan 17 tunga B-1B Lancer-bombplaner av sextio som fortfarande är i drift påverkas. Öppet för dessa 17 flygplan är ännu inte tätat, särskilt för att USA: s kongress regelbundet tenderar att rädda de strategiska vektorerna som de väpnade styrkorna planerar att gå i pension tidigt.

Redan före omröstningen om militärbudgeten 2021 tog dock US Air Force Global Strike Command som ansvarar för att driva tunga bombplaner en serie direktiv syftar till att drastiskt begränsa flygområdet för B-1B-bombplaner för att bevara sin potential så länge som möjligt.

B-1B: s stora beväpningsfack gör den till en utmärkt skjutplattform. Förutom sina bomber kan den skjuta kryssningsmissiler och antiväxlingsvapen. Fram till dess operationella tillbakadragande mellan 2035 och 2040 skulle det mycket väl kunna anpassas till att bära hypersoniska vapen.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT