Saab Gripen NG: liten i storlek men stor i prestanda

2007 lanserade den svenska flygplanstillverkaren SAAB produktionen av sin tekniska demonstrant Gripen Demo. Baserat på en Gripen D-tvåsits produktion var detta flygplan avsett att visa genomförbarheten för en ny generation stridsflygplan baserat på den befintliga Gripen-designen. SAAB: s ambition är då att erbjuda det svenska flygvapnet och exportera en ny generation ekonomiska och effektiva flygplan, utan att kompromissa med den senaste utvecklingen inom elektronik, sensorer och beväpningar. En strategi som är i linje med företagets historiska positionering.

Sedan 1950-talet har SAAB alltid kunnat erbjuda flygvapnet-flygplan som är både högpresterande, innovativa och med originalkonfiguration som är särskilt anpassade till specifika svenska behov. Vi tänker särskilt på J-35 Draken med dubbel delta-vinge, eller JA-37 Viggen utrustad med kanardplan och en tryckriktare på sin motor. I början av 1980-talet lanserades efterföljaren till dessa enheter: JAS-39 Gripen borde vara en mångsidig enhet som var lätt, lätt att hantera, rustik och ekonomisk. Målet är då att med en blygsam försvarsbudget kunna förvärva ett stort antal flygplan som kan spridas över hela territoriet (inklusive på vägar eller motorvägar) i händelse av en konflikt. Från början betraktades Gripen då som ett integrerat stridsystem snarare än ett stridsflygplan: Gripens var alltså tidigt utrustade med datalänkar som gjorde det möjligt för flottan av lätta stridsflygplan att erbjuda mer taktisk och operativ flexibilitet än tunga avlyssnare, till lägre kostnad. SAAB har för avsikt att behålla denna konceptuella logik med sin nya generation Gripen, samtidigt som den anpassas till nya digitala standarder.

Sydafrikanska grepp vid start. Väl utformad och ekonomisk att köpa och använda, de första versionerna av Gripen kunde vinna några exportkontrakt för näsan och skägget på F-16 och Mirage 2000.

Gripen NG: ett program fullt av löften


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT