Rom var redo att vinna i Kairo på spillrorna av det fransk-egyptiska försvarssamarbetet

I början av förra veckan avslöjade den italienska pressen att Egypten förhandlades fram för förvärvet av de två senaste italienska generalen FREMM-GP-fregatter, F598 Spartaco Schergat och F599 Emilio Bianchi. i vår analys av ämnet, vi framkallade den industriella, diplomatiska och operativa logiken som ett sådant köp kunde ligga till grund samtidigt som vi erinrade om att sådana förhandlingar per definition är långa och osäkra.

Men förra helgen blev den italienska försvars twitosfären bortkörd igen genom att framkalla ett potentiellt megakontrakt på 9 miljarder euro som skulle förhandlas mellan Rom och Kairo, utöver de första två FREMM, ungefär ytterligare fartyg, stridsflygplan och till och med en satellit. I detalj skulle Egypten förhandla om förvärv av fyra ytterligare fregatter, för tjugo patrullbåtar att bygga under licens, men också för två skvadroner av Eurofighter Typhoon, ett okänt antal M346-utbildningsflygplan och en satellit . Informationen publicerades ursprungligen i den skriftliga versionen av den ekonomiska tidningen Sun 24 Timmar, utöver den information som redan publicerats av Starta tidningenoch skulle förbli fragmenterad för att säga det mildt.

Innan man överväger ett megakontrakt på mer än 9 miljarder euro kommer det redan att vara nödvändigt för Egypten att konsolidera inköpet av de två sista italienska FREMM.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT