Dessa tekniker som kommer att kunna upptäcka en F35 från 2030

Sedan användningen av F117 under det första Gulfkriget 1991 har stealth ansetts vara det väsentliga kännetecknet för ett stridsflygplan för att kunna möta en bestämd motståndares moderna luftförsvar. . Och överste löjtnant Zelkos flygplan sköt ner av ett S-175-missilbatteri (SA-3 i Natoklassificeringen), när han precis hade öppnat sin ammunitionslucka den 27 mars 1999 över Serbien n ' förändrades inte mycket. Stealth hade blivit den heliga gralen för flygplanstillverkare och globala flygvapenstaber. Därefter utvecklades flera program baserade på denna egenskap inom stridsflygplan som amerikanska F22 och F35, ryska Su57 eller kinesiska J20, samt strategiska bombplan, allt från B2 Spirit och B21 American raider till framtiden. Kinesiska HH-20 och ryska Pak-DA.

Som teknologier för att minska Radar-ekvivalentområdet för ett flygplan fortsatte som alltid att utvecklas, utvecklade andra forskargrupper teknik för att motverka dem och upptäcka dessa enheter trots deras förmodade radar-osynlighetsmantel. Empiriskt till en början når dessa nya motstealth-teknologier nu nivåer av tillförlitlighet som möjliggör deras operativa användning. År 2030 kommer många av dem faktiskt att vara i tjänst, vilket gör den passiva smyg som används på enheter som F35, Su57 eller J20, om inte föråldrad, i alla fall mycket mindre effektiv.

2020: multistatism

Multistatism bygger på den fysiska separationen mellan radarsändaren och mottagaren. I själva verket är ett smygplan aldrig riktigt smygande, och när det närmar sig under ett visst avstånd från en radar blir det upptäckt. Således uppskattar offentliga data för F35A att ett A-3 Sentry skulle kunna upptäcka det på ett avstånd av 30 km, medan det kan detektera en Su-30 eller en F-15 utöver 200. km.

Stealthen av F35 kommer inte att vara fullt effektiv på några år till, varefter nya detekteringsteknologier kommer att neutralisera fördelarna.

Genom att föra radarmottagaren närmare målet ökas dock detektionsområdet gentemot sändaren, signalstyrkan minskar med kvadraten på avståndet mellan sändaren och målet, liksom mellan målet och mottagare.. Denna teknik förutsätter att man kan synkronisera och få fjärrsändare och mottagare att fungera tillsammans, men gör det möjligt att ge ett första svar baserat på användning av befintlig radarteknik för att motverka passiv smygning. Det upplevs också av många väpnade styrkor runt om i världen, inklusive i Europa.

2025: Lågfrekventa radar


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT