Den första amerikanska ubåten utrustad med taktiska kärnvapenmissiler för att segla

Under det kalla kriget hade båda sidor missiler och bomber med kärnkraftsavgifter med låg effekt, avsedda för användning inte mot motstående städer eller industriell infrastruktur, men mot militära styrkor. Vi pratade om taktiska kärnvapen. Läran om tiden ville att det skulle vara möjligt att använda dessa vapen, utan att överskrida tröskeln som utlöste strategisk eld, nämligen den ömsesidiga eliminering av motståndarna med interkontinentala ballistiska missiler som genomför strategiska kärnkraftsladdningar på flera hundratals kilo-ton.

Redan vid den tiden kom många röster fram mot sådana scenarier och bedömde att det var omöjligt att förutsäga motståndarens reaktion inför kärnvapen, till och med taktisk, om den också hade kärnvapen. Nyligen är dessa Princeton-forskare som lyfte fram i simuleringar att användningen av taktiska kärnvapen sannolikt skulle leda till en strategisk eskalering. Visserligen kritiseras ofta dessa teorier, med mer eller mindre objektivitet. Men faktum kvarstår att att korsa kärnkraftsgränsen, taktiskt eller inte, öppnar ett helt okänt möjlighetsfält, eftersom det inte kan baseras på någon statistisk studie, och vars konsekvenser dessutom kan vara kataklysmiskt.

Simuleringen av forskare vid Princeton erbjuder ett mycket otillfredsställande perspektiv på användningen av taktiska kärnvapen. Observera att Frankrike, även om det är en medlem av Nato, men som har en autonom avskräckande verkar vara skyddad från direkta strejker, även om det radioaktiva nedfallet kommer att vara lika dödligt på lång sikt.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT